Actuele meldingen


100 jaar Matty†NiŽl

Op 28 oktober organiseert de St Maastrichtse Componisten een herdenkingsconcert voor het Eeuwfeest van Matty Niël om 14.00 uur in de Willem Hijstekzaal van het Conservatorium Maastricht; zie de flyer hiernaast; klik op de flyer voor meer informatie.

Het concert wordt m 12.00 uur voorafgegaan door de plaatsing van een plaquette op het geboortehuis van Matty in de Vijfharingenstraat in Maastricht. Jac van den Boogard zal dar kort het woord voeren over Matty.

Flyer

Opnames van Matty†NiŽl

Zoals al eerder aangekondigd is een aantal opnames van muziekwerken van Matty NiŽl op deze site beschikbaar gekomen. U vindt deze in het "Matty NiŽl"-menu onder "Opnames beluisteren", maar u kunt vanuit deze tekst ook rechtstreeks naar de betreffende pagina gaan.

Matty†NiŽlprijs†2018 voor Sophie Schreurs

Op zondag 25 februari 2018 werd de Matty NiŽlprijs 2018 toegekend aan de 19-jarige klarinettiste Sophie Schreurs uit Sevenum. Dit besloot de jury onder leiding van Raymond Spons tijdens de finale van het Prinses Christina Concours Zuid 2 in het conservatorium van de Hoge School Zuyd te Maastricht.
De winnares deed mee aan het concours in de categorie 3 en ze heeft inmiddels 11 jaar les. Sophie Schreurs werd aan de piano begeleid door Vital Stahievitch. Ze won de prijs door de vertolking (in deze volgorde) van Time Pieces: 2. Andante espressivo en 1. Allegro risoluto van de Pools-Amerikaanse componist Robert Muczynski (1929-2010). Het stuk voor klarinet en piano werd in 1983 geschreven.
Sophie Schreurs ontving de prijs uit handen van Theo Bovens, gouverneur van de Provincie Limburg. De Matty NiŽlprijs wordt – bij voldoende kwaliteit – elk jaar tijdens het Prinses Christina Concours Zuid 2 gegeven voor de beste uitvoering van een hedendaags muziekstuk. De prijs omvat een masterclass bij een musicus naar keuze en een boek met CD over Matty NiŽl.

Financiële steun voor opera "Wege" van Matty Niël

De voorbereidingen om te komen tot de premiŤre van de opera Wege worden financieel mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:
 - de Stichting Dr. P.G.J.M. Janssens te Maastricht.
 - T36 Media te Maastricht.

Nieuwe opnames beschikbaar van Matty Niël

Er zijn drie nieuwe opnames verschenen op youtube: Divertimento for flute, clarinet and bassoon, Sonatina No. 1 for piano en Variationen for clarinet, violoncello and piano. De verwijzingen zijn te vinden op onze muziekpagina.

Voortgang in uitvoering "Wege" van Matty†Niël

Er wordt gestaag gewerkt aan het project om een uitvoering mogelijk te maken van het belangrijkste werk van Matty†Niël: de opera Wege. Lees in de flyer hoe de zaken er voor stonden in maart 2017.

Matty†Niëlprijs†2017 naar Katinka Nelemans

Op zondag 29 januari 2017 werd de Matty Niëlprijs 2017 toegekend aan de 19-jarige Katinka Nelemans uit Amersfoort. Dit gebeurde†door de jury onder leiding van Raymond Spons†tijdens de finale van het Prinses Christina Concours Zuid 2 in het conservatorium van Maastricht.
De winnares studeert aan de universiteit Utrecht en heeft 13 jaar les op de dwarsfluit. Zij won de prijs door haar vertolking van Hymne uit 2002 van de Nederlandse componist Jan Rokus van Roosendael (1960-2005).

Berichten die op deze pagina gestaan hebben worden bewaard in ons Archief