Actuele meldingen -

9 april 2023

Flint Lieverse wint Matty Niël Prijs 2023

De 14-jarige gitarist Flint Lievense uit Berg en Terblijt heeft de Matty Niël prijs 2023 gewonnen. Dat gebeurde in het weekeinde van 18 en 19 maart. Toen vonden in Maastricht de selecties en de finale plaats van Regio Zuid 2 van het Prinses Christina Concours Klassiek 2023. In dit eerste jaar zonder corona beperkingen, speelden de kandidaten weer live voor een aanwezige zevenkoppige jury.
Flint Lievense dong mee in de categorie 1a. Die is bedoeld voor deelnemers van 12 t/m 14 jaar die geen opleiding voor jong talent of vooropleiding volgen. Flint won de prijs voor zijn vertolking van de delen 1, 2 en 4 uit Koyunbaba opus 19 van de Italiaanse componist en gitarist Carlo Domeniconi (1947).

Gerard van Buul overleden

In de week voor Kerstmis 2022 bereikte ons het droeve bericht dat bestuurslid Gerard van Buul was overleden.
Een in memoriam vindt u op deze pagina.

Matty pianodocent

Partij Mevrouw Josje Wansink-Servaes stelt aan de Matty Niël Stichting een partituur van de hand van Matty Niël ter beschikking. U vindt deze door het icoon links aan te klikken.
Drietal Matty heeft in de jaren 1950 een compositie van Joseph Haydn bewerkt voor drie van zijn leerlingen uit hetzelfde gezin: Jan, Jos en Leo Servaes. De foto toont ons de drie kleine pianisten achter het klavier onder het toeziend oog van een jeugdige Matty Niël, terwijl ze de compositie van Matty vertolken. De foto is gemaakt (1959) tijdens de jaarlijkse uitvoering door leerlingen van de Sittardse muziekschool in de schouwburg van Sittard.
Josje De tweede foto toont Josje Servaes aan het klavier in 1954, terwijl ze een stukje van Matty Niël speelt opnieuw onder het toeziend oog van de componist. Peter Soeters vermeldt in zijn boek ‘Matty Niël, een componisten leven’, p.9: ‘Ook een pianoleerling van Matty in Sittard, Jan Servaes speelde die sonatine, en wel op 19 juni 1959 in de Sittardse schouwburg’.

Nieuw werk van Niël opgedoken

Onlangs (November 2022) is er een autograaf van Niël tevoorschijn gekomen waarvan het bestaan tot nu toe niet bekend was. Het werd ons overhandigd door de componist/muziekleraar Willie Arets, en betreft een partituur voor vierstemmig gemengd koor: Twee Nederlandse Volksliederen. Lees meer op Niël's actualiteitenpagina.

OPROEP: mocht u tussen uw boeken of papieren een autograaf van Matty Niël aantreffen dan ontvangen wij als stichting graag een kopie of nog liever: het origineel.


Partituur toegevoegd:

Scherzo, Koraal en Fuga, 2 trompetten, Hoorn en Trombone.
De verwijzing is te vinden op onze partiturenpagina.

Ondanks corona twee Matty Niëlprijzen toegekend

Vanwege corona konden de recente voorrondes van het jaarlijkse Prinses Christina Concours niet op de vertrouwde manier doorgaan. Zonder publiek, maar elektronisch op afstand goed te volgen, werd niettemin in de pandemietijd weer met verve gemusiceerd door jong muzikaal talent. Dat leverde voor deelnemers in Regio Zuid 2 zowel in 2021 als in 2022 te Maastricht in België wonende winnaars op van de Matty Niëlprijs. De prijs voor de beste uitvoering van een hedendaags werk die enkel wordt toegekend bij voldoende kwaliteit in Zuid 2.

Voor het jaar 2021 ging de Matty Niëlprijs naar het pianoduo Camille en Chloé Beniest (16 en 13 jaar) afkomstig uit Rijmenam in de provincie Antwerpen. Zij wonnen in hun categorie 15 t/m 19 jaar de tweede prijs met het stuk Badinages for piano duet. Dat bestaat uit Mouvement perpetuel, Nocturne, Valse excentrique en Promenade en fiacre. Het is geschreven door de Engelse componist Philip Lane (1950).

Arne De winnaar van 2022 is Arne Bijnens (16) uit Houthalen in Belgisch Limburg. Hij bracht het tot de eerste prijs in de categorie 15 t/m 19 jaar. De Matty Niël prijs won Arno met het stuk Stuntrider van de Belgische componist Bart Coppé (1962), trompettist bij het Symfonieorkest Vlaanderen SOV.

Filmpjes van optredens kunnen op de website van het Prinses Christina Concours worden bekeken: christinaconcours.nl.
De Matty Niël prijs omvat een masterklas bij een bekende docent van eigen keuze, plus de uitgave (boek en CD) De 12 tonen van Matty Niël. Sinds 2022 is de prijs uitgebreid met - indien voorhanden - een compositie van Matty Niël voor het door de jeugdige laureaat bespeelde instrument.


Matty Niëlprijs 2021 voor Belgisch pianoduo

Vanwege corona vond het Prinses Christina Klassiek Concours regio Zuid 2 (Maastricht) 2021 op afstand plaats. Inzet en enthousiasme waren er van 5 t/m 7 maart niet minder om. Ook kon de Matty Niëlprijs weer eens worden toegekend.

Dankzij een speciaal gebouwde digitale infrastructuur konden jonge muzikanten dit jaar een filmpje insturen van hun optreden. Op deze manier deden er bijna 30 jongeren mee.
Dit jaar kende de jury de Matty Niëlprijs voor de beste vertolking van een hedendaagse compositie toe aan het pianoduo Camille en Cloe Beniest uit Rijmenam in de Provincie Antwerpen.
Beide zusjes wonnen met hun spel de tweede prijs in hun categorie (15 t/m 19 jaar) en sleepten ook de Ensemble aanmoedigingsprijs en de Gaudeamus Muziekweekprijs voor een bijzondere vertolking van een hedendaags werk in de wacht.
Dat werk was Badinages for piano duet. Hieruit speelden de zusjes drie van de vier delen: Mouvement perpetuel, Nocturne en Promenade en Fiacre. De Engelse componist Philip Lane (1950) schreef Badinages for piano duet in 1983.


Gedenkboek

De Stichting Historische Reeks Maastricht zal binnen afzienbare tijd een gedenkboek het licht doen zien ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum.
In het hoofdstuk ‘Maastricht Muziekstad’ van de hand van de secretaris van de stichting in de paragraaf Muzikaal Erfgoed wordt de Stichting Matty Niël beschreven als een van de eerste instituten in ons land, die zich bekommerden om de muzikale nalatenschap van een belangrijk toondichter.

Matty Niëlprijs 2020 naar Guillaume Strijdhagen

Op zondag 26 januari 2020 werd de Matty Niëlprijs 2020 toegekend aan de 15-jarige Guillaume Strijdhagen uit Sittard. Dit gebeurde tijdens de finale van het Prinses Christina Concours Zuid 2 in het conservatorium van Maastricht. Guillaume maakt op de kleine trom zoveel indruk op de jury met het stuk Rudique van Gert Bomhof dat hij tevens doorgaat naar de halve finales van het Prinses Christina Concours in Den Haag. Gert Bomhof is hedendaags componist, docent en muziekjournalist en is onder andere verbonden aan de Muziekschool Barneveld.
De winnaar, die recentelijk ook andere prijzen won, heeft les van Frank Habets en Harrie Spronken.
Andere recente winnaars van de Matty Niëlprijs zijn Katinka Nelemans uit Amersfoort (2017) en Sophie Schreurs uit Sevenum (2018). De prijs voor een uitvoering van een hedendaags muziekstuk wordt alleen toegekend bij overtuigende kwaliteit.

Niël en Carnaval

Op de pagina "Over Matty Niël" is een bijdrage verschenen over Matty Niël en Carnaval samengesteld door André Stolwijk vanuit het boek van Peter Soeters.

Opnames van Matty Niël

Zoals al eerder aangekondigd is een aantal opnames van muziekwerken van Matty Niël op deze site beschikbaar gekomen. U vindt deze in het "Matty Niël"-menu onder "Opnames beluisteren", maar u kunt vanuit deze tekst ook rechtstreeks naar de betreffende pagina gaan.

Matty Niëlprijs 2018 voor Sophie Schreurs

Op zondag 25 februari 2018 werd de Matty Niëlprijs 2018 toegekend aan de 19-jarige klarinettiste Sophie Schreurs uit Sevenum. Dit besloot de jury onder leiding van Raymond Spons tijdens de finale van het Prinses Christina Concours Zuid 2 in het conservatorium van de Hoge School Zuyd te Maastricht.
De winnares deed mee aan het concours in de categorie 3 en ze heeft inmiddels 11 jaar les. Sophie Schreurs werd aan de piano begeleid door Vital Stahievitch. Ze won de prijs door de vertolking (in deze volgorde) van Time Pieces: 2. Andante espressivo en 1. Allegro risoluto van de Pools-Amerikaanse componist Robert Muczynski (1929-2010). Het stuk voor klarinet en piano werd in 1983 geschreven.
Sophie Schreurs ontving de prijs uit handen van Theo Bovens, gouverneur van de Provincie Limburg. De Matty Niëlprijs wordt – bij voldoende kwaliteit – elk jaar tijdens het Prinses Christina Concours Zuid 2 gegeven voor de beste uitvoering van een hedendaags muziekstuk. De prijs omvat een masterclass bij een musicus naar keuze en een boek met CD over Matty Niël.

Financiële steun voor opera "Wege" van Matty Niël

De voorbereidingen om te komen tot de première van de opera Wege worden financieel mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:
 - de Stichting Dr. P.G.J.M. Janssens te Maastricht.
 - T36 Media te Maastricht.

Nieuwe opnames beschikbaar van Matty Niël

Er zijn drie nieuwe opnames verschenen op youtube: Divertimento for flute, clarinet and bassoon, Sonatina No. 1 for piano en Variationen for clarinet, violoncello and piano. De verwijzingen zijn te vinden op onze muziekpagina.

Voortgang in uitvoering "Wege" van Matty Niël

Er wordt gestaag gewerkt aan het project om een uitvoering mogelijk te maken van het belangrijkste werk van Matty Niël: de opera Wege. Lees in de flyer hoe de zaken er voor stonden in maart 2017.

Berichten die op deze pagina gestaan hebben worden bewaard in ons Archief