ACTUA

Onlangs (November 2022) is er een autograaf van NiŽl tevoorschijn gekomen waarvan het bestaan tot nu toe niet bekend was. Het werd ons door de componist/muziekleraar Willie Arets overhandigd. Het betreft een partituur voor vierstemmig gemengd koor: Twee Nederlandse Volksliederen, wat een bewerking blijkt te zijn van een driestemmig werk met dezelfde titel dat is opgenomen in de collectie van het NMI.
NiŽl schreef die driestemmige versie in 1965(?) voor een festival voor kinder- en jeugdkoren in Neerpelt (bestaan al sinds 1951 en nog steeds). Dat verklaart ook de driestemmige zetting SSA.
De opdracht aan Hijstek (directeur Conservatorium Maastricht 1959-1979) doet vermoeden dat deze het voor hem vierstemmig heeft bewerkt. Gezien de vriendelijkheid van de opdracht stonden zij toen op goede voet met elkaar (dat was later wel anders!)
Ik dateer de bewerking in de jaren 65/68 (Niël werd in 1964 aan het conservatorium benoemd). Toen was er zelfs sprake van dat Niël adjunct-directeur zou worden, wat uiteindelijk niet is gebeurd.

Aan Willie Arets is gevraagd hoe hij aan de partituur kwam. Zijn antwoord:

"Dit zat bij de nalatenschap van Dhr Dreesens. Zijn vrouw Mevr. Dreesens-Wolterman leeft nog en woont in een verzorgingshuis. Wij hebben nog regelmatig contact met haar. Zij heeft hun bibliotheek aan ons overgedragen. Tijdens het sorteren van de boeken kwam ik dit tegen en heb toen contact gezocht met de Stichting Maastrichtse Componisten. Die verwezen mij naar de Stichting Matty Niël en zo is het bij jou (ondergetekende JSL) gekomen."
Antoine Dreesens was theoriedocent aan het Conservatorium Maastricht en zijn vrouw Josje Wolterman gaf daar lessen piano.

John Slangen