Archief

Nieuwsarchief

Niël weerklonk in Via Maastricht naar Maastricht
Katinka Nelemans wint Matty Niëlprijs 2017
100 jaar Matty Niël
Hannah Janssen wint Matty Niëlprijs 2016
AD MOSAM 9 & 10 november 2016
Concerten 9 & 10 september 2016
Project "Grensmaas" 2016 Itteren
Renée Compen wint Matty Niëlprijs Prinses Christina Concours 2015
Britt van der Velden wint Matty Niëlprijs 2014
Janne Dehouck wint Matty Niëlprijs 2013
Matty Niëlprijs 2012 uitgereikt
Niël in het Concertgebouw
Vleugel Matty Niël geschonken
Digitalisering opera Wege binnen handbereik
Matty Niëlprijs niet uitgereikt in 2011
Archief Godfried Dortu geadopteerd
Jasper Mertens wint Matty Niël Prijs 2010
Oproep ontbrekende documentatie
Samenwerking met het Huis voor de Kunsten
Nieuw bestuurslid John Slangen
Ensemble Matty Niël Consort

Niël weerklinkt in Via Maastricht naar Maastricht

De Stichting Maastrichtse Componisten schenkt met een concert aandacht aan het 30-jarig jubileum van het Verdrag van Maastricht. Ze doet dit door werk van Maastrichtse componisten naast dat van hun Europese leerschool te zetten. Het bijzondere concert vindt plaats in het hartje van de stad in de Lutherse kerk (Hondstraat 14) op vrijdag 21 oktober om 20.00 uur.
Programma
 20ste eeuw Wenen - Maastricht
Anton WebernStreichquartett op. 28 1939
Matty NiëlBallade 1949 strijkkwartet
 19de eeuw Parijs - Maastricht
Camille Saint-Saëns Le Cygne 1922 cello en piano
Joseph HollmanBerceuse 1887 cello en piano
 20ste eeuw Budapest - Maastricht
Ferenc FarkasDeel uit de Sonata due for viola and cello 1961
Henri DelnoozThree portraits for viola and piano 1970
 20ste eeuw Parijs - Maastricht
Darius MilhaudChansons de négresse 1935-36 op. 148 mezzo-sopraan en piano
Andrée Bonhomme Shéhérazade Opus 89 1944 voor mezzo-sopraan en piano
 21ste eeuw Maastricht - Maastricht
Hans LeendersIm Grenzland (2021). Première.
Voor sopraan/mezzo, strijkkwartet en piano op tekst van Wiel Kusters

Matty Niëlprijs 2017 naar Katinka Nelemans

Op zondag 29 januari 2017 werd de Matty Niëlprijs 2017 toegekend aan de 19-jarige Katinka Nelemans uit Amersfoort. Dit gebeurde door de jury onder leiding van Raymond Spons tijdens de finale van het Prinses Christina Concours Zuid 2 in het conservatorium van Maastricht.
De winnares studeert aan de universiteit Utrecht en heeft 13 jaar les op de dwarsfluit. Zij won de prijs door haar vertolking van Hymne uit 2002 van de Nederlandse componist Jan Rokus van Roosendael (1960-2005).

Terug naar boven


100 jaar Matty Niël

Op 28 oktober 2019 organiseerde de St Maastrichtse Componisten een herdenkingsconcert voor het Eeuwfeest van Matty Niël om 14.00 uur in de Willem Hijstekzaal van het Conservatorium Maastricht.
Het concert werd om 12.00 uur voorafgegaan door de plaatsing van een plaquette op het geboortehuis van Matty in de Vijfharingenstraat in Maastricht. Jac van den Boogard voerde bij die gelegenheid kort het woord over Matty.

Terug naar boven


Winnaar Matty Niëlprijs 2016

Na de finale van de voorronde van het Prinses Christina Concours Zuid 2 2016 in Maastricht werd op 5 maart de Matty Niëlprijs 2016 toegekend aan Hannah Janssen uit Kuringen (B). De zestienjarige Hannah speelt zes jaar harp en studeert aan het Stedelijk Conservatorium voor Muziek te Hasselt. Ze speelde van Freddy Alberty (1911) ‘Pour la señorita’ en van André Jerome Thomas (1952) ‘The Rising Of The Sun’. Hannah Janssen ontving de prijs uit handen van burgemeester Annemarie Penn-te Stake.
Bij voldoende kwaliteit wordt de Matty Niëlprijs uitgereikt voor de beste vertolking van een hedendaagse compositie. De onderscheiding bestaat uit een boek met CD over en met werk van Niël en een masterclass bij een musicus naar keuze.

Terug naar boven


AD MOSAM - De Idylle van de Vrede - 9 en 10 november 2016

Het consort AD MOSAM o.l.v. Bernard Woltèche voert, samen met de solisten Ina Siedlaczek en Valerio Zanolli, een multimediaal concertprogramma in Maastricht en Venlo rondom de 30-jarige oorlog. Deze uitvoeringen zijn:
  Woensdag 9 november 2016
   Maastricht - Boekhandel Dominicanen
   aanvang 20:00 uur
  Donderdag 10 november 2016
   Venlo - Domani
   aanvang 20:00 uur
Entree: € 16,00 
Kaartverkoop: www.admosam.nl

U leest alles over deze interessante uitvoering, hoe die tot stand is gekomen en wie daaraan hebben meegewerkt in de BROCHURE

Terug naar boven


'Le Piège de Meduse' van Erik Satie door Het Universiteitsorkest Maastricht & Het Verbond.

Op 9 & 10 september 2016 was een bijzondere samenwerking te zien. Het Universiteitsorkest Maastricht, bestaande uit studenten en medewerkers van Maastricht University, onder leiding van Raymond Spons en Het Verbond, een collectief van kunstenaars, voerden de voorstelling Le Piège de Méduse van Erik Satie op, in de Willem Hijstekzaal van het Conservatorium Maastricht.
Le Piège is een absurdistische voorstelling die een venijnige kijk op de samenleving biedt. Tijdens de première in 1913 stond de wereld op het punt van verandering, machtsverhoudingen waren aan het verschuiven en de maatschappelijke hiërarchie beefde op haar fundament. Meer dan honderd jaar later is deze verandering nog steeds aanwezig. Oud wordt continu door nieuw vervangen, met alle gevolgen van dien. De impact van deze veranderingen op macht en politiek wordt de laatste jaren een steeds groter probleem. De voorstelling gaat in op vragen als: hoe gaan wij om met een veranderende samenleving? Kunnen wij ons wel wapenen tegen ideologieën? En hoe moeten we omgaan met despotisme, tirannie en terreur, zowel in de samenleving als in het huwelijk?
Satie wist een voorstelling te schrijven die ook nu, vandaag de dag, nog actueel is. De intellectuele, actuele en interessante inhoud van het stuk wordt gebracht op een ludieke wrange wijze. Humor en absurdisme voeren de boventoon waardoor het een genot blijft om te kijken naar de amateurs, professionals én muzikanten die dit stuk een nieuw gezicht geven. Onder de bezielde regie van Ivo van Megen krijgt Le Piège een moderne remake.

Terug naar boven


Project "Grensmaas", Itteren, 13-14-15 en 20-21-22 mei 2016.

De Landschapsopera, de Grensmaas vertelt; met medewerking van een keur van regionale, nationale en internationale kunstenaars, dichters en musici.
Informatie via de folder

Terug naar boven


Winnaar Matty Niëlprijs 2015

Tijdens de finale van het Prinses Christina Concours Zuid 2 op 1 maart jongstleden in het Maastrichtse conservatorium ontving de zeventienjarige altsaxofonist Renée Compen uit Maastricht de Matty Niëlprijs 2015.

Zij speelde 'Deux Mouvements' van de Belgische componist André Waignein (1942). De prijs wordt bij voldoende kwaliteit toegekend voor de beste vertolking van een hedendaagse compositie tijdens het concours. De prijs bestaat uit een boek met cd over Matty Niël en zijn werk plus een masterclass bij een bekend musicus naar eigen keuze.

Terug naar boven


Winnaar Matty Niëlprijs 2014

Tijdens de finale van het Prinses Christina Concours 2014 in de Willem Hijstekzaal van het Conservatorium Maastricht liet heel veel uitstekend jong muzikaal talent van zich horen. Burgemeester Onno Hoes reikte de prijzen uit. Hij mocht ook dit jaar weer de Matty Niëlprijs uitreiken. De prijs wordt namens de Stichting Matty Niël toegekend door de vakjury aan een veelbelovend talent, dat een werk van een eigentijdse componist speelt tijdens het concours.

De 13-jarige Britt van der Velden uit Hout-Blerick mocht uit handen van de burgemeester van Maastricht de prijs in ontvangst nemen. Britt speelt trompet, heeft vier jaar les en is leerling van het Valuascollege in Venlo. Ze heeft trompetles in het Kunstencentrum Venlo. Tijdens het concours speelde de jeugdige musicus van Jacques Ibert Etudes modernes en van Otto Ketting Intrada.

Terug naar boven


Janne Dehouck wint Matty Niëlprijs 2013

Tijdens de voorronde van het Prinses Christina concours 2013 Klassiek en Compositie Zuid 2, kende de jury de Matty Niëlprijs toe aan Janne Dehouck (11) uit Hasselt (B). Janne studeert drie jaar piano aan het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans te Hasselt en speelde tijdens de selecties Acht eenvoudige variaties op 'Sur le pont d'Avignon' van Piet Swerts en Zes korte variaties op een tangothema van Stéphane Vande Ginste.

De prijs werd op zondag 24 februari uitgereikt door burgemeester Onno Hoes van Maastricht in het conservatorium van de Hogeschool Zuyd.

De Matty Niëlprijs wordt toegekend voor de beste vertolking van een hedendaagse compositie. De winnaar ontvangt het boek met CD De twaalf tonen van Matty Niël plus een masterclass van een bekende musicus naar eigen keuze.

Terug naar boven


Matty Niëlprijs 2012 uitgereikt

De Matty Niëlprijs 2012 is op zondag 4 maart tijdens het Prinses Christina Concours uitgereikt aan de 19-jarige Jeroen Defesche uit het Belgische Bilzen. De jeugdige trompettist kreeg de prijs voor zijn vertolking van A. Plogs Postcards for Solo Trumpet.

Terug naar boven


Niël in het Concertgebouw

Op zaterdag 21 januari 2012 voert het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Bertrand de Billy Metamorphosen und Kehraus van Matty Niël uit in het Concertgebouw te Amsterdam. Het werk waarin thema's van Haydn zijn verwerkt stamt uit 1988.
Het programma begint om 14.15 uur. Het omvat naast Zwei Metamorphosen und Kehraus van Matty Niël, Concert voor cello en orkest op.129 in a kl.t. van Robert Schumann, Passacaglia op.1 van Niëls leermeester Anton Webern en Symfonie no.2 op.73 in D gr.t. van Johannes Brahms. Voor meer informatie zie ook de websites van het Radio Filharmonisch Orkest en van Radio 4.

Terug naar boven


Vleugel Matty Niël geschonken

vleufelRob Ubachs heeft de Pleyel-vleugel van Matty Niël geschonken aan de Stichting Matty Niël. Deze vleugel bevindt zich op de bovenste verdieping van de woning van Rob Ubachs aan de Stokstraat 55 te Maastricht. Voorheen was dit historische pand eigendom van Matty Niël die aan deze vleugel tal van werken componeerde.

Architect in ruste Rob Ubachs verwierf de vleugel indertijd samen met de woning en liet het instrument enige tijd geleden restaureren. Zodra hij het pand wenst te verlaten, zal de vleugel met behulp van een kraan via een opening in het dak worden verwijderd en worden ondergebracht in het Spaans Gouvernement, het Museum aan het Vrijthof.

Terug naar boven


Digitalisering opera Wege binnen handbereik

Het Elisabeth Strouven Fonds besloot begin 2011 aan de Stichting Matty Niël een financiële bijdrage van doorslaggevende omvang te verlenen voor de digitalisering van de met de hand geschreven partituur van de opera Wege. Hiermee komt de première van deze opera van Matty Niël, voltooid in 1978, een stuk dichterbij.
Het omvangrijke werk is gebaseerd op het blijspel Leonce und Lena van Georg Büchner en is geschreven voor soli, koren en groot orkest. Het Limburgs Symphonie Orkest, onder leiding van Ed Spanjaard, voerde eerder een suite van deze opera uit. Het digitaliseren van Wege wordt ter hand genomen door Robert Weirauch en zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

Terug naar boven


Matty Niëlprijs niet uitgereikt in 2011

In de voorronde van het Prinses Christina Concours 2011 voor jong muzikaal talent te Maastricht is dit jaar, anders dan andere jaren, de Matty Niëlprijs niet uitgereikt. De jury was van oordeel dat ditmaal geen van de kandidaten het vereiste hoge niveau haalde. De Matty Niëlprijs wordt uitgereikt voor de beste vertolking van een hedendaagse compositie en bestaat uit een masterclass bij een bekende musicus naar keuze en een boek met cd over leven en werk van Niël.

Terug naar boven


Archief Godfried Dortu geadopteerdDortu

Op 25 mei 2010 vond op initiatief van de Stichting Matty Niël de bruikleenoverdracht plaats van de nalatenschap van de Kerkraadse componist Godfried Jozef Dortu aan het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag. De Stichting Matty Niël, als eigenaar de bruikleengever van deze collectie, heeft het archief overgedragen ter bewaring en ontsluiting. Het gaat om handgeschreven partituren, maar ook om een aantal uitgegeven werken. Tot 1 april 2010 berustte dit archief gedurende 30 jaar bij zijn neef Jan Dortu in Klimmen. Als koordirigent heeft hij deze collectie voortreffelijk beheerd, geordend en gecatalogiseerd.

Godfried Jozef Dortu werd op 15 augustus 1884 in Klimmen geboren. Zijn eerste composities stammen uit 1902 en 1905. Vermoedelijk is hij als componist goeddeels autodidact. Zijn oeuvre kan grof worden ingedeeld in drie groepen:

Een aanzienlijk aantal werken verscheen eerder in druk bij de uitgeverijen Harmonis, Lispet, Alsbach en Roderland. Hoogtepunten zijn ook uitvoeringen van zijn werk in meerdere radiouitzendingen en de presentatie van een van zijn missen in de Dom van Aken door het Aachener Domchor. Op het eerste Wereldmuziekconcours in Kerkrade in 1958 dirigeerde hij zijn 'Kirchroa' voor mannenkoor en bariton-solo op tekst van Fr. Ploum, uitgevoerd door de gezamenlijke Kerkraadse mannenkoren.

Godfried Jozef Dortu werd tijdens zijn leven geëerd met de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. De Sint Gregoriusvereniging verleende hem de gouden eremedaille. Hij overleed op 8 april 1972.

Het Nederlands Muziek Instituut, onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek, is het voornaamste Nederlandse archief van compositorische nalatenschappen. Al eerder bracht de Stichting het nagelaten werk van Matty Niël, Dirk Verdonk en August Stille daar onder.

Terug naar boven


Jasper Mertens wint Matty Niël Prijs 2010

Tijdens de finale van het Prinses Christina Concours Zuid op 24 januari 2010 won Jasper Mertens uit het Belgische Hamont-Achel de Matty Niël Prijs. Deze aanmoedigingsonderscheiding wordt elk jaar tijdens de finale van dit onderdeel van het Prinses Christina Concours uitgereikt voor de beste vertolking van een hedendaagse compositie. De prijs bestaat uit een exemplaar van het boek 'De twaalf tonen van Matty Niël' uit de goodwillreeks van Drukkerij Rosbeek en een masterclass bij een bekend musicus naar keuze. De zestienjarige slagwerker Jasper Mertens vertolkte het werk 'Bresseluth' van de Vlaamse componist Wim Mertens (1953).

Terug naar boven


Oproep ontbrekende documentatie

De Stichting Matty Niël poogt voortdurend de archieven van de aangesloten componisten te completeren en is daarom altijd op zoek naar documenten als partituren, foto´s, posters, recensies, concertagenda´s. De stukken zullen worden gevoegd bij het materiaal dat is ondergebracht bij het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag. Heeft u documenten of ook kopieën daarvan in bezit van Niël, Stille of Verdonk dan stellen wij het zeer op prijs van u te horen.

Terug naar boven


Samenwerking met het Huis voor de Kunsten

De Stichting Matty Niël en het Huis voor de Kunsten te Roermond hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Zo zullen het secretariaat en de financiële administratie worden ondergebracht bij het Huis voor de Kunsten en zal worden samengewerkt op het gebied van concertplanning en publicaties.

Terug naar boven


Nieuw bestuurslid John Slangen

De musicus, docent en componist John Slangen (1951) uit Kerkrade is begin 2010 toegetreden tot het bestuur van de Stichting Matty Niël. Hij volgt langjarig bestuurslid Gerard Peters uit Sint Michielsgestel op.

Terug naar boven


Ensemble Matty Niël Consort

Het Matty Niël Consort is een kamermuziekensemble dat zich ten doel stelt, de kamermuziek van Niël voor een breed publiek tot uitvoering te brengen. Verder omvat het repertoire werken uit de Tweede Weense school en van Weense klassieke componisten.

Het consort speelt in een wisselende bezetting met als kern: Manon Meijs, viool, Gemma Serpenti, cello en Robert Weirauch, piano.

Bij gelegenheid van het tienjarig bestaan werd in september 2001 de cd 'Structuren in ontwikkeling' uitgebracht met muziek van Haydn, Beethoven, Webern en Niël.

Terug naar boven