15.
Suite (vijf Intermezzi) uit de opera WEGE
(1978)

Play Deel 1: Ruhig bewegt – viel bewegter

Play Deel 2: Ruhig bewegt

Play Deel 3: Langsam

Play Deel 4: Bewegt

Play Deel 5: Sehr ruhig (aber nicht schleppend)

De Stichting Matty Niël verricht inspanningen om (onder andere) te komen tot de première van de integrale uitvoering van het ‘magnum opus’ (zeg maar: de belangrijkste compositie uit het oeuvre) van Matty Niël: de opera WEGE. Zie daartoe de opmerkingen bij 11a.
In 1999, bij gelegenheid van de presentatie van het boek De twaalf tonen van Matty Niël organiseerde de Stichting een concert waarop o.a. de slotscène uit de IIde akte van de opera in concertante vorm werd uitgevoerd (de opname daarvan bleek ongeschikt).
In het kader van het promoten van de muziek van Niël haalde de Stichting in januari 2003 de tentoonstelling Schönberg in de schijnwerpers naar theater aan het Vrijthof te Maastricht. Rond die presentatie waren er concerten door het Matty Niël Consort, het Schönberg Ensenble o.l.v. Reinbert de Leeuw en het Schönberg Kwartet. Van Niël werden uitgevoerd: Capriccio, Variationen und Fugen für Klavier (zie 10.) en Praeludium.
In de nasleep van deze manifestatie gaf het LSO op 24 september 2004 een uitvoering van de Suite van 5 Intermezzi uit de opera Wege in het Theater a/h Vrijthof te Maastricht, met reprises van het concert in Luik en Venlo.
Om de opera betere kansen tot uitvoering te geven, besloot de Stichting Matty Niël de omvangrijke orkestrale bezetting – een belangrijke hindernis voor een uitvoering – deskundig te doen bewerken tot een meer gangbare. Zie daartoe het onder 11a genoemde Bidbook 2017.
Deze Suite werd samengesteld door dirigent Ed Spanjaard, hij koos ook de volgorde van de vijf intermezzi (die afwijkt van die in de opera). Daartoe werd uitgegaan van de oorspronkelijke partituur. Soeters en Stolwijk hadden de controle van de partijen.
1. Ruhig bewegt – viel bewegter
2. Ruhig bewegt
3. Langsam
4. Bewegt
5. Sehr ruhig (aber nicht schleppend)
Akte III, mt. 1–62
Akte III, mt. 63–121
Akte I, mt. 83–114
Akte I, mt. 354–403
Akte I, mt. 677–700
  • Bezetting: symfonieorkest
  • Delen: zie hierboven
  • Uitvoering: Limburgs Symfonie Orkest, o.l.v. Ed Spanjaard
  • Opname: LSO, 24 september 2004. CD Wege(n) naar zee (= motto van het gehele concert).